Skip to main content

Световната търговия с дрехи втора употреба има доста дълга история. До средата на 19 век придобиването на дрехи втора ръка е важен начин за сдобиване с облекло. Чрез индустриализацията, масовото производство и повишаването на доходите, тази тенденция се променя. Хората могат да закупуват нови, а не дрехи втора ръка.

По време на Европейската колонизация, колонистите изнасяли дрехите втора употреба към колониите. Там, на местно ниво, били разпределяни в магазини за продажба или за благотворителност.

През Втората световна война търговията с дрехи втора ръка нараснала значително и се разпространила в световен мащаб. Днес за тази търговия се е наложило наименованието, идващо от английски: Секънд Хенд.

В Европа и САЩ Секънд Хенд-магазините са станали и продължават да бъдат доста популярни, тъй като чрез пазаруване на дрехи втора ръка се подпомага опазване на околната среда. Интернет свързаността също дава огромен тласък на онлайн търговията с употребявани дрехи по сял свят.

Като най-големи износители на употребявани дрехи в момента са САЩ, Великобритания, Германия и Холандия. Като най- големи консуматори пък се считат страните на юг от Сахара, като при тях пазара гълта около 25 % от световния износ.

Различните държави обаче са с различно отношение към дрехите втора ръка. Някои, като Филипините и Индия, са въвели забрана за вноса на Секънд Хенд дрехи, за да предпазят местната текстилна промишленост. Южна Африка пък е позволила вноса им само с благотворителна цел, но не и с търговска.

България е една от страните, които се възползва и внася дрехи втора употреба. В последните години тези магазини отчитат над 200 % увеличение не само на разпространение, но и на посещаемост.

Всъщност трябва да знаем, че пазаруването в тези магазини в никакъв случай не е срамно, а напротив – дори много практично и забавно. Така че не се бавете, а бързо отидете в най- близкия секънд хенд магазин и разгледайте “новите тенденции”. Не е изключено да попаднете на някое “съкровище”, което да добавите с удоволствие към гардероба си.