Skip to main content

Текстилът е един от най-големите замърсители на планетата – според доклад на Европейската комисия облеклото оказва между 2% и 10% въздействие върху околната среда. Според резултатите, посочени в същия доклад, дрехите и обувките се нареждат след храната, напитките, транспорта и жилищното строителство по пагубно въздействие върху заобикалящия ни свят. Купувайки дрехи втора употреба, вие намалявате този вреден ефект. По този начин “рециклирате” гардероба си и помагате на планетата Земя. Ето още няколко причини да изберете магазините за дрехи втора ръка:

Добри попадения!

Често на такива места има много по-голямо разнообразие от марки и колекции, отколкото в конвенционалните магазини. Дрехи, които не можете да намерите другаде, защото съответните брандове нямат представители у нас или наистина луксозни дрехи, които струват стотици левове изведнъж се оказват повече от достъпни.

С малко пари можете да сте модерен!

Все повече търговски обекти предлагат подбрани second hand дрехи – може да се продават на килограм, но и на бройка, и въпреки това пак излизат евтино спрямо новите дрехи. Нещата почти винаги са в безупречно състояние, много добре запазени или с етикет. Отличен избор са и онлайн магазините – там дрехите са подбрани от самите хора и те не биха купили нещо, което не си заслужава. Съотношението цена/качество е на отлично ниво.

Винаги по нещо за всеки!

Едно от най-големите предимства на магазините втора употреба е, че те не дискриминират. Разнообразието от всичко е огромно – марки, цветове, размери. Последното е особено важно за хора с нестандартни пропорции на тялото, които понякога трудно намират своя номер в обикновените магазини. Трудно е да влезете в такъв магазин и да излезете с празни ръце – все ще се намери нещо точно по вашата
мярка. Важно да се знае, за купуването на дрехи втора употреба – Текстилът в такива магазини се третира със специални препарати, тъй че често дори ако купите нещо първа употреба, то може да е доста по-мръсно (все пак дрехата е пробвана и подмятана по закачалките и складовете).